Словаччина придбає системи ППО за майже 200 млн євро

Середа, 4 жовтня 2023, 15:30

Словацький уряд схвалив намір Міністерства оборони закупити системи протиповітряної оборони (ППО) за 193,98 мільйона євро.

Як пише "Європейська правда", про це інформує Teraz з посиланням на агентство TASR.

Очікується, що Міноборони країни вестиме переговори з Ізраїлем про закупівлю мобільної системи середньої дальності ППО, а також може придбати у Польщі портативні системи ППО малої дальності.

Закупівельна ціна комплекту ізраїльської системи BARAK-MX має становити 128,1 млн євро, вона має бути укомплектована станцією управління вогнем, новим вогневим радаром та трьома пусковими установками, здатними нести й випускати по вісім ракет кожна.

Польща запропонувала Словаччині 36 переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun, в тому числі початковий пакет боєприпасів і комплексний пакет логістичної підтримки.

"У разі, якщо запропоновані інвестиції не будуть здійснені, Словаччина повністю втратить вогневу спроможність наземних систем ППО протягом трьох-п'яти років", – заявили у відомстві.

Раніше повідомлялося, що німецький Бундесвер  передасть Словаччині перший радар повітряного спостереження.

Німеччина розформувала багатонаціональну групу з протиповітряної та протиракетної оборони у Словаччині й перемістила сили, які обслуговують комплекс Patriot, до Литви для охорони неба під час саміту НАТО у Вільнюсі.

У Словаччині німецькі Patriot з’явилися невдовзі після початку повномасштабної війни РФ проти України у межах заходів із посилення східного флангу НАТО.

Берлін раніше попереджав про наміри до кінця року передислокувати зі Словаччини свої системи ППО Patriot як частину заходів із оптимізації ресурсів Бундесверу.