Прем’єр Іспанії ледь не провалив важливе голосування в парламенті через каталонських союзників

Четвер, 11 січня 2024, 08:08

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес ледь уникнув провалу під час голосування у парламенті за низку важливих рішень через каталонську партію Junts, яка раніше допомогла йому очолити уряд.

Про це повідомило агентство Bloomberg, пише "Європейська правда".

 У середу депутати ухвалили пропозицію про продовження антиінфляційних заходів 172 голосами проти 171 після того, як семеро каталонських депутатів утрималися.

Уряд Санчеса видав відповідний указ у грудні, однак було необхідне схвалення парламенту. Голосування довелося проводити двічі, після того, як перше голосування закінчилося нічиєю, що стається рідко.

Уряд хоче продовжити на цей рік заходи після того, як інфляція різко зросла після вторгнення Росії в Україну. Пакет заходів включає зниження ПДВ на певні продукти харчування, а також зміни до тарифу на споживання електроенергії та субсидії на громадський транспорт.

Законодавці також проголосували за дві інші постанови. Одна з них, що стосується, серед іншого, судової системи та цифровізації державних послуг, була ухвалена з перевагою в один голос. Інша, що стосується окремих трудових прав, таких як декретна відпустка та відпустка по догляду за дитиною, була відхилена після того, як одна з крайніх лівих партій проголосувала проти.

Положення про судову систему стали ключовою причиною проблемного голосування у середу. Сім депутатів від Junts заявили, що одна зі статей ускладнить ухвалення закону про амністію для сотень активістів руху за незалежність Каталонії. Санчес і Junts домовилися про амністію в межах підтримки його кандидатури минулого року.

Junts до останньої хвилини погрожувала проголосувати проти всіх постанов і вирішила утриматися після багатогодинних переговорів з соціалістами.

Ці постанови частково спрямовані на виконання умов Європейського Союзу щодо виплати 10 мільярдів євро з фонду відновлення.

Це голосування підкреслило, з якими труднощами зіткнувся очільник іспанського уряду, намагаючись заручитися підтримкою націоналістичних партій, які зіграли ключову роль у його призначенні прем’єром в листопаді.

Санчесу необхідно буде знайти баланс у вимогах своїх союзників щодо ухвалення всіх важливих законів, включно з бюджетом на 2024 рік у найближчі тижні.  Йому також доведеться протистояти опозиції, яка контролює Сенат, а також більшості регіональних органів влади та великих міст.

Як відомо, Санчес знову став прем’єром Іспанії в середині листопада завдяки підтримці семи каталонських законодавців в обмін на суперечливу угоду про амністію для тих, кому загрожує судовий процес через невдалу спробу проголошення незалежності Каталонії у 2017 році.

Іспанська права опозиція активно виступає проти амністії, регулярно збираючи десятки тисяч людей.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.