В іспанській Каталонії відбудуться дострокові вибори

Середа, 13 березня 2024, 20:23

В іспанському регіоні Каталонії відбудуться дострокові вибори після того, як регіональний парламент відхилив запропонований урядом проєкт бюджету.

[SOURCE]Як повідомляє "Європейська правда", про це оголосив глава уряду Каталонії Пере Арагонес, якого цитує Reuters.

Дострокові вибори до регіонального парламенту відбудуться 12 травня. Спочатку вони були заплановані на лютий 2025 року – коли спливає термін повноважень парламенту нинішнього скликання.

"12 травня громадяни Каталонії обиратимуть між відповідальністю та безвідповідальністю", – сказав Арагонес.

Він розкритикував партії, які не підтримали бюджетну пропозицію, назвавши їх "безвідповідальними".

Оголошення про вибори відбулося перед голосування в нижній палаті парламенту Іспанії щодо законопроєкту про амністію для каталонських сепаратистів.

Наприкінці січня нижня палата іспанського парламенту відхилила законопроєкт щодо амністії.

Проти нього проголосувала не лише консервативна і правопопулістська опозиція, але й каталонська партія Junts, яка була стурбована тим, що амністія не захистить від покарання всіх сепаратистів.

Однак минулого тижня парламентський комітет з питань правосуддя схвалив змінений проєкт закону про амністію, який також підтримала Junts.

Нова версія закону має бути обговорена і вперше проголосована в нижній палаті парламенту в четвер. Однак парламентський процес, швидше за все, займе місяці.

Прем’єр країни Педро Санчес погодився на амністію в обмін на підтримку з боку каталонських партій Junts per Catalunya та ERC, чиї голоси допомогли повторно призначити його головою уряду після дочасних виборів минулого року.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.