У Братиславі тисячі людей протестували проти суперечливої реформи суспільного мовника

Субота, 16 березня 2024, 09:02

У словацькій столиці Братиславі ввечері напередодні, 15 березня, тисячі людей вийшли на вулиці на знак протесту проти намірів уряду Роберта Фіцо реформувати суспільний мовник Словаччини RTVS, що може позбавити його незалежності.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на АР.

Протестувальники на площі Свободи в центрі Братислави приєдналися до попереджень президентки Зузани Чапутової, місцевих журналістів, опозиції, міжнародних медіа-організацій та Єврокомісії, що реформа призведуть до повного контролю уряду над RTVS.

Фото: АР

Депутатка від головної опозиційної партії "Прогресивна Словаччина" Зора Ярова, яка виступила співорганізатором протесту, заявила, що зміни перетворять мовника на "рупор урядової пропаганди".

"Ми не повинні цього допустити", – звернулася вона до присутніх.

Фото: АР

Згідно з пропозицією міністерки культури Словаччини Мартіни Шимковічової, RTVS замінить новий мовник, директора якого обиратиме нова наглядова рада із семи членів, призначених урядом і парламентом. Ця рада матиме право звільнити директора без пояснення причин.

Шимковічова заявила, що зміни необхідні, оскільки нинішній мовник нібито є упередженим і дає простір лише для мейнстрімних поглядів, а інші піддає цензурі.

Сотні словацьких журналістів у відповідь підписали заяву, де назвали атаку на RTVS частиною масштабного наступу уряду Роберта Фіцо на всі вільні ЗМІ.

Нагадаємо, в листопаді 2023 року, приблизно через місяць після призначення на посаду прем'єра, Роберт Фіцо оголосив бойкот чотирьом опозиційним словацьким ЗМІ. Він стверджував, що ці ЗМІ відкрито демонструють ворожу політичну позицію, в основному, публікуючи неправдиву або неповну інформацію або приховуючи інформацію.