Парламент Молдови схвалив декларацію на підтримку вступу в ЄС

П'ятниця, 22 березня 2024, 10:16

Парламент Молдови 21 березня затвердив декларацію про європейську інтеграцію країни, яка стверджує, що вступ до ЄС забезпечить майбутнє Молдови як нейтральної та цілісної держави.

[SOURCE]Про це повідомило агентство МОЛДПРЕС, пише "Європейська правда".

За проєкт декларації проголосували 54 депутати, ніхто не виступив проти. Але депутати від комуністів та соціалістів покинули зал засідань на час голосування.

У документі висловлено переконання, що "тільки вступ Республіки Молдова до Європейського Союзу забезпечить майбутнє країни як суверенної, нейтральної, цілісної і демократичної держави, а незворотний шлях європейської інтеграції та приєднання є проєктом національного пріоритету Республіки Молдова". 

Депутати закликали все суспільство, включно з усіма політичними силами, проявити єдність і солідарність для консолідації політичного і вступу до ЄС.

Проєкт підкреслює, що "європейська інтеграція сприятиме громадянській згуртованості суспільства, забезпечить перехід Республіки Молдова до сталого економічного розвитку і збільшить можливості держави щодо просування ефективної соціальної політики". 

У зв'язку з цим парламент просить уряд вжити всіх необхідних заходів для організації процесу вступу до ЄС, а також зміцнення державних інститутів, які беруть участь у переговорах. 

Нагадаємо, президентка Мая Санду запропонувала провести одночасно з президентськими виборами референдум щодо вступу в ЄС. Однак думки мешканців Молдови щодо його необхідності розділилися майже навпіл.

Про настрої у Молдові читайте також у статті На третину проросійські: як у Молдові співіснують рух до ЄС, війна та підтримка союзу з Росією.