"Абсолютно неприйнятно": Голова Єврокомісії застерегла Ізраїль від операції в Рафаху

Понеділок, 29 квітня 2024, 22:40 - Олег Павлюк

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що для Ізраїлю було б "абсолютно неприйнятним" атакувати Рафах – місто на півдні сектору Гази, яке є останнім великим населеним пунктом, над яким ізраїльська армія ще не встановила контроль.

[SOURCE]Про це фон дер Ляєн заявила на дебатах у Маастрихті 29 квітня, які організувало видання Politico, пише "Європейська правда".

Відповідаючи на питання, чи призведе ізраїльська атака на Рафах до санкцій ЄС проти Ізраїлю, фон дер Ляєн сказала: "Я ніколи не проводжу червоних ліній, але вважаю, що було б абсолютно неприйнятно, якби (прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін. – Ред.) Нетаньягу здійснив вторгнення".

Вона додала, що в разі такого вторгнення Єврокомісія "сяде за стіл переговорів з нашими країнами-членами" та буде діяти відповідно до ухваленого рішення.

Глава МЗС Франції прибув до Лівану, щоб запобігти війні між Хезболлою та Ізраїлем

Фон дер Ляєн наголосила, що підтримує право Ізраїлю на самооборону, але закликала його до дотримання гуманітарного права, а також виступає за вирішення арабо-ізраїльського конфлікту на основі існування двох держав.

У Рафаху нині перебувають близько 1,5 мільйона жителів Гази, які втекли від бойових дій між Армією оборони Ізраїлю й терористичним угрупованням ХАМАС у регіоні.

На початку квітня президент США Джо Байден у телефонній розмові з Нетаньягу попередив його, що подальша політика Штатів щодо сектора Гази залежатиме від того, що Ізраїль буде робити для запобігання жертв серед цивільних.

Американська та ізраїльська сторони продовжили вести консультації з цього питання.