Уряд Шотландії пережив вотум недовіри після відставки першого міністра

Новини — Середа, 1 травня 2024, 18:26 —

Парламент Шотландії не зміг оголосити вотум недовіри уряду, ініційованому після розірвання коаліційної угоди між Шотландською національною партією та "Зеленими" та відставки очільника кабміну – першого міністра Хумзи Юсафа.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Вотум недовіри, ініційований опозиційною Лейбористською партією, підтримали лише 58 депутатів шотландського парламенту, проти проголосували 70.

Не підтримали вотум не лише шотландські націоналісти, а й "Зелені", які до цього розкритикували Юсафа за рішення розірвати коаліційну угоду через суперечки щодо зниження кліматичних цілей.

Реклама:

Поразка уряду призвела б до відставки всіх міністрів і, найімовірніше, спричинила б дострокові вибори в Шотландії. На цей сценарій розраховували лейбористи, які в останніх опитуваннях зрівняли свій рейтинг із Шотландською національною партією.

Перший міністр Шотландії подав у відставку, не чекаючи вотуму недовіри

Тепер же Юсаф – який оголосив про відставку на початку тижня, не чекаючи вотуму недовіри – продовжить очолювати шотландський уряд, поки його партія не обере нового лідера.

Попередня перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен, яка для багатьох стала ключовим політиком у боротьбі за незалежність Шотландії, за власним рішенням пішла з посади лідера партії у березні 2023 року.

Хумза Юсаф став першим мусульманином на посаді голови Шотландської національної партії та очільника уряду Шотландії.

Читайте також: Шотландія шукає ідентичність: чого чекати від першого мусульманина на чолі уряду країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: