Силовики почали розгін протесту під парламентом Грузії, затримують учасників

Вівторок, 14 травня 2024, 17:02 - Іванна Костіна

Співробітники силових структур розпочали розгін протестувальників біля будівлі парламенту Грузії проти ухвалення закону про "іноагентів", проводяться затримання.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє грузинський проєкт SOVA.

З боку Площі Свободи до парламенту рушили колони силовиків із водометами. Громадян закликають розійтися, у протилежному випадку проти них буде застосовано силу.

фото Радіо Свобода

Точна кількість затриманих невідома. Силовики повністю відтіснили демонстрантів від території перед будівлею парламенту.

За даними ЗМІ, серед затриманих – Лазаре Грігоріадіс, громадянський активіст, який брав участь в акціях протесту навесні 2023 року, дістав тюремний строк, але був помилуваний президенткою.

"ТВ Пірвелі" пише про затримання лідера Антиокупаційного руху Давида Кацараву.

Як пише "Эхо Кавказа", в МВС Грузії стверджують, що мітинг біля будівлі законодавчого органу вийшов за рамки норм, встановлених законом "Про збори і демонстрації", і набув насильницького характеру.

Раніше учасники мітингу пошкодили захисний залізний бар'єр, встановлений біля будівлі парламенту.

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії більшістю голосів ухвалив у третьому, остаточному читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу". Опозиція, громадянський сектор і західні партнери Грузії називали закон "російським" і закликали владу не ухвалювати скандальний законопроєкт. Акції протесту в Тбілісі тривають уже близько місяця.

Тим часом 12 міністрів країн ЄС попросили Єврокомісію терміново пояснити наслідки ухвалення проєкту про "іноагентів" для євроінтеграції Грузії. 

Дивіться також відео "ЄвроПравди": Грузія продовжить опір. Чи вдасться протестам врятувати європейський курс Тбілісі?