ЄС попередив Ізраїль, що продовження операції в Рафаху неминуче призведе до погіршення відносин

Новини — Середа, 15 травня 2024, 13:28 —

Європейський Союз закликав Ізраїль негайно припинити військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС у місті Рафах, що в секторі Гази.

Про це йдеться у заяві глави зовнішньополітичної служби ЄС, повідомляє "Європейська правда".

У своїй заяві Жозеп Боррель закликав Ізраїль утриматися від подальшого загострення "й без того жахливої гуманітарної ситуації в Газі" та знову відкрити КПП Рафах.

"Якщо Ізраїль продовжить свою військову операцію в Рафаху, це неминуче призведе до значного погіршення відносин ЄС з Ізраїлем", – йдеться в повідомленні.

Реклама:

Боррель зазначив, що ця операція ще більше порушує розподіл гуманітарної допомоги в Газі та призводить до збільшення внутрішнього переміщення, загрози голоду й людських страждань.

"Хоча ЄС визнає право Ізраїлю на самооборону, Ізраїль повинен робити це відповідно до міжнародного гуманітарного права та забезпечувати безпеку цивільного населення", – йдеться в заяві.

Британія експортуватиме зброю Ізраїлю попри можливу операцію в Рафаху

Боррель вказав, що згідно з міжнародним гуманітарним правом Ізраїль повинен дозволити та сприяти безперешкодному проходженню гуманітарної допомоги для цивільного населення.

Водночас він також засудив напад ХАМАС на контрольно-пропускний пункт Керем-Шалом, який ще більше ускладнив доставку гуманітарної допомоги в Газу.

"Ми закликаємо всі сторони подвоїти свої зусилля для досягнення негайного припинення вогню та безумовного звільнення всіх заручників, яких утримує ХАМАС", – наголосив верховний представник ЄС.

Раніше федеральний канцлер Олаф Шольц застеріг ізраїльський уряд від наземної операції у місті Рафах.

Перед цим Міністерство оборони США 8 травня підтвердило, що Вашингтон поставив на паузу відправлення наступної партії зброї Ізраїлю. 

Американський президент Джо Байден пригрозив призупинити постачання зброї Ізраїлю, якщо він все ж зайде для продовження операції у місто Рафах на півдні сектора Гази.

Також у Білому домі вважають, що масштабна операція Ізраїлю в Рафаху не сприятиме досягненню його мети  - розгрому угруповання ХАМАС в Газі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: