Франція розглядає введення надзвичайного стану на тихоокеанській території

Новини — Середа, 15 травня 2024, 17:29 —

Президент Франції Емманюель Макрон розглядає можливість введення надзвичайного стану на французькій тихоокеанській території Нова Каледонія, щоб стримати зростання насильства.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AP.

Згідно з повідомленнями офіційних осіб Нової Каледонії та французьких ЗМІ у середу, щонайменше троє осіб було вбито та ще четверо, зокрема жандарми, отримали серйозні поранення.

Понад 130 осіб арештували та понад 300 отримали поранення з понеділка, коли на архіпелазі, який давно прагне незалежності, почалися протести проти конституційної реформи виборчого права, яку проштовхує Париж.

Реклама:

Виступаючи в парламенті, прем'єр-міністр Габріель Атталь, який брав участь у двогодинній зустрічі з провідними міністрами, заявив, що метою надзвичайного стану буде "відновлення порядку в найкоротші терміни".

У своїй заяві Макрон наголосив на необхідності відновлення політичного діалогу та попросив прем'єра та міністра внутрішніх справ і заморських територій запросити делегації Нової Каледонії до Парижа.

Макрон сподівається, що Франції не доведеться воювати в Україні

"Будь-яке насильство є неприпустимим та буде предметом невблаганної відповіді для забезпечення повернення порядку", – зазначив він.

На архіпелазі десятиліттями існує напруженість між корінним населенням канаками, які прагнуть незалежності, та нащадками колонізаторів, які хочуть залишитися частиною Франції.

Міністр внутрішніх справ і заморських територій Франції Жеральд Дарманен заявив, що 100 жандармів евакуювали під час нічних заворушень після "нападу на їхню дільницю з сокирою та бойовими патронами".

У вівторок міністерство внутрішніх справ Франції направило підкріплення поліції до Нової Каледонії, яка довгий час служила тюремною колонією, а зараз є французькою військовою базою.

Головний французький посадовець Нової Каледонії, верховний комісар Луї Ле Франс, заявив, що близько тисячі жандармів та 700 поліцейських були розгорнуті, а також мобілізували професіоналів зі спеціалізованого поліцейського підрозділу з боротьби з масовими заворушеннями.

Заворушення почалися в понеділок з протесту проти спроб Франції розширити списки виборців, що принесе користь профранцузьким політикам у Новій Каледонії та призведе до подальшої маргіналізації канаків.

У парламенті Франції 351 голосом ухвалили зміни до конституції, які реформують виборчі органи на цій території. Закон дозволить жителям, які прожили в Новій Каледонії 10 років, голосувати на місцевих виборах.

Нагадаємо, що 2021 року Нова Каледонія на референдумі переважною більшістю голосів проголосувала за відмову від незалежності від Франції.

Читайте також: "Слуга народу" проти Макрона: як заморські території Франції ведуть боротьбу за незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: