У Франції заявили про зв’язок бунтівників у Новій Каледонії з Азербайджаном

Новини — Четвер, 16 травня 2024, 11:39 —

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив, що частина пронезалежницьких сил у Новій Каледонії, які причетні до заворушень, має зв’язки з Азербайджаном.

Як повідомляє AFP, пише "Європейська правда", про це Дарманен заявив в ефірі France 2.

Міністра запитали, чи грають якусь роль у подіях в Новій Каледонії, заморській території Франції, такі країни як Росія, Китай та Азербайджан. 

"Що стосується Азербайджану – це не якась вигадка, це реальність… Мені прикро, що частина пронезалежницьких сил у Каледонії мають угоду з Азербайджаном", – сказав Дарманен, зазначивши, що у цьому "немає сумнівів".  

Реклама:

Він додав, що попри певні спроби втручання жодна країна не має прямого впливу на те, що відбувається у Новій Каледонії і Франція "зберігає суверенітет" на своїй території. 

Europe 1 у своїх матеріалах згадує, що ще у 2023 році Азербайджан запрошував до Баку представників пронезалежницьких сил з французьких заморських територій Мартиніка, Гвіана, Нова Каледонія та Французька Полінезія. За підсумками того з’їзду сформували "Бакинську ініціативну групу" з метою підтримувати "рухи за звільнення від колоніального панування".

А у квітні Конгрес Нової Каледонії та Нацасамблея Азербайджану підписали меморандум про співпрацю. 

Інтерес Азербайджану до такої співпраці може бути обумовлений тим, що Франція має гарні стосунки з його історичним противником Вірменією, у тому числі співпрацю у військовій сфері

Нагадаємо, з понеділка в Новій Каледонії, яка давно прагне незалежності, почалися протести проти конституційної реформи виборчого права – вона дозволить голосувати на місцевих виборах жителям, які прожили на території 10 років.

У сутичках загинули щонайменш четверо людей, кількість поранених перевищує 300.

Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь увечері 15 травня оголосив про запровадження надзвичайного стану в Новій Каледонії, на четвер президент Емманюель Макрон зібрав нове засідання ради з оборони.

У 2021 році Нова Каледонія на референдумі переважною більшістю голосів проголосувала за відмову від незалежності від Франції.

Читайте також: "Слуга народу" проти Макрона: як заморські території Франції ведуть боротьбу за незалежність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: