США наклали санкції на росіян, які допомагали Москві отримувати зброю з КНДР

Четвер, 16 травня 2024, 18:52 - Олег Павлюк

Міністерство фінансів США 15 травня оголосило про санкції проти двох фізичних і трьох юридичних російських осіб, які сприяли постачанню зброї між Росією та Північною Кореєю.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в заяві американського відомства.

Схема з постачання зброї між Росією та КНДР пов'язана з громадянином Словаччини, торговцем зброєю Ашотом Мкртичевим, проти якого США запровадили санкції в березні 2023 року. Попри це, Мкртичев зі спільниками продовжили свою діяльність через посередників.

Один із них – росіянин Рафаель Газарян, який вів від імені Мкртичева переговори про отримання різних видів зброї та боєприпасів для Росії з КНДР та очолив одну з його компаній (проти якої США також запровадили санкції).

КНДР розродилась панегіриком "героїчній російській армії" через надання Україні ATACMS

Інший росіянин, Алексєй Буднєв, за даними Мінфіну США, сприяв постачанню до Росії військового комунікаційного обладнання, "яке, ймовірно, походило з КНДР і призначалося для підтримки російських військових".

Із Газаряном пов'язані компанії "Транс Капітал" і "Рафорт", а Буднєв є єдиним власником ТОВ "Технология", яка фігурувала в домовленостях про військові поставки між Москвою і Пхеньяном. Усі вони нині потрапили під санкції США.

Як відомо, Росія і Північна Корея протягом останнього року посилили свою військову співпрацю. Відомо, що Москва отримала північнокорейські балістичні ракети та боєприпаси й обіцяла Пхеньяну у відповідь власні технології для супутникової та ракетної програм.

У США непокояться, що "міцні обійми" між РФ та Північною Кореєю можуть підштовхнути лідера КНДР Кім Чен Ина до ризику в питанні загроз Південній Кореї, експорту озброєнь та ігнорування закликів щодо ядерних переговорів.