У ЄС починають діяти жорсткіші правила щодо експорту відходів

П'ятниця, 17 травня 2024, 14:20 - Марія Ємець

У Євросоюзі з неділі набудуть чинності жорсткіші правила щодо експорту до третіх країн відходів-вторсировини на переробку. 

Як пише "Європейська правда", про це нагадали у пресслужбі Єврокомісії. 

Нові правила, визначені у Постанові щодо перевезення відходів (Waste Shipments Regulation), мають на меті гарантувати, що з цими відходами надалі будуть поводитися у відповідальний спосіб з точки зору захисту довкілля.  

Польща повернула до Нідерландів 18 тонн нелегально ввезених відходів електроніки

Вивезення до країн, які не входять до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), буде дозволятися лише за умови, якщо ці країни повідомлять Єврокомісію про зацікавленість у тому, щоб імпортувати певні відходи, та доведуть спроможність відповідально переробляти їх. 

Окрім того, Єврокомісія буде здійснювати нагляд за експортом відходів до країн ОЕСР і реагувати, якщо з’ясується, що у країні призначення відходи з ЄС створюють проблеми для довкілля. 

На додачу, у постанові прописані жорсткіші інструменти для протидії так званій "контрабанді відходів", зазвичай з більш розвинених до бідніших країн. 

"Нові правила щодо перевезення відходів забезпечать, що коли з ЄС експортують відходи, то вони потрапляють у місце, де з ними будуть поводитися відповідально, підтримуючи "чисту" і циркулярну економіку. Це важлива складова "зеленого переходу", який передбачає, що все більша частка відходів буде перероблятися на цінний ресурс", – зазначив єврокомісар з питань довкілля, океанів та рибної промисловості Віргініюс Сінкевічюс. 

Нагадаємо, у квітні 2024 року Європарламент ухвалив нову директиву про "право споживача на ремонт", аби сприяти довшому терміну життя речей та зменшити кількість відходів. 

Тоді ж Європарламент підтримав закон-запобіжник від товарів з використанням примусової праці. 

Раніше перемовники від Ради ЄС і Європарламенту погодили ідею проєкту для скорочення кількості пластикового сміття