Президентка Грузії просить Макрона приїхати для звільнення від російського впливу

Понеділок, 20 травня 2024, 10:53 - Христина Бондарєва

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі написала лист французькому президенту Емманюелю Макрону, закликаючи його приїхати до Тбілісі якомога швидше на тлі протестів проти ухвалення закону про "іноагентів".

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Newsgeorgia.

Зурабішвілі зазначила, що чекає на президента Франції у День незалежності Грузії 26 травня. Раніше, за її словами, обговорювали питання візиту Макрона до Грузії у вересні, до парламентських виборів.

"Але зараз на карту поставлено не тільки Грузію", – сказала Зурабішвілі. За її словами, зараз ідеться про безпеку Європи та звільнення Кавказу від радянської ментальності та російського впливу.

Адміністрація Макрона поки що не відповіла на лист грузинської президентки.

Зранку в неділю Макрон зробив спільну заяву з канцлером Німеччини Олафом Шольцом щодо ситуації в Грузії. Вони з "глибоким жалем" відзначили рішення уряду і керівної партії Грузії "Грузинська мрія" відхилитися від європейського шляху.

18 травня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на скандальний закон про "іноагентів", що спричинив масові протести та жорстку критику з боку Заходу.

У США та в Європі закликали грузинську владу відкликати закон, який все ще може бути ухвалений, оскільки парламент здатний подолати президентське вето.

Читайте також: Росія виграє Грузію. Як ЄС та США втрачають вплив на Тбілісі та чи реально це розвернути.