Аеропорт у французькій Новій Каледонії, де тривають заворушення, буде закритий ще кілька днів

Понеділок, 20 травня 2024, 12:29 - Марія Ємець

Аеропорт біля столиці заморської території Франції Нова Каледонія, де тривають заворушення, залишиться закритим ще кілька днів.

[SOURCE]Про це повідомляє BFMTV, пише "Європейська правда".

Міжнародний аеропорт біля міста Нумеа залишиться закритим для комерційних авіарейсів до четверга 23 травня – попри наполягання деяких країн, зокрема Австралії та Нової Зеландії, які хочуть швидше евакуювати своїх громадян. 

Аеропорт не працює з минулого вівторка, відколи у регіоні спалахнули заворушення через невдоволення пронезалежницьких сил реформою виборчого права. Їх називають наймасштабнішими за останні 40 років. 

Попри прибуття значних сил поліції – близько 2700 осіб, ситуація все ще залишається дуже напруженою і на багатьох дорогах залишаються барикади. Активні дії поліції, що почалися вранці у неділю, зосередилися на відновленні контролю над трасою між Нумеа та аеропортом. 

На 18:30 понеділка у Парижі відбудеться нове засідання ради з питань оборони щодо ситуації у Новій Каледонії. 

Очільник МВС Франції відзвітував про початкові успіхи операції. Втім, за повідомленнями журналістів на місці, чимало зі зруйнованих барикад і блокпостів бунтівників невдовзі після того відновили.

Масштабні протести у Новій Каледонії почалися з минулого понеділка. Місцеві пронезалежницькі сили невдоволені конституційною реформою виборчого права – вона дозволить голосувати на місцевих виборах жителям, які прожили на території 10 років. 

Противники реформи вважають, що це посилить профранцузьких політиків у Новій Каледонії та призведе до подальшої маргіналізації корінного народу канаків.

На референдумі 2021 року Нова Каледонія переважною більшістю голосів проголосувала за відмову від незалежності від Франції.