Туск анонсував позику на 300 млн для Польщі від ЄІБ, які витратять на захист неба

Понеділок, 20 травня 2024, 15:11 - Марія Ємець

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск анонсував угоду з Європейським інвестиційним банком, за якою Польща зможе залучити до 300 млн євро на супутниковий компонент для захисту неба.

[SOURCE]Про це повідомляє Onet, пише "Європейська правда".

Дональд Туск оголосив про угоду щодо позики на польський супутниковий компонент у рамках європейського "щита" ПРО. 

"Ми говоримо про суму 300 млн євро, що є чималими коштами. Наш план – створити "залізний купол" над Польщею та Європою – зрушив на крок вперед.

Супутникові системи будуть невід’ємною частиною цього проєкту, який я через кілька днів буду обговорювати з іншими європейськими прем’єр-міністрами, щоби ідея загальноєвропейської ППО, залізного купола над Європою, ставала все менш мрією і все більш реальним практичним планом", ", – заявив Туск після зустрічі з президенткою ЄІБ Надею Кальвіно. 

"Завдяки певній зміні у стратегії ЄІБ, так-званого принципу подвійного застосування, який скоригували, тепер ми можемо розраховувати на дуже вигідні позики для інвестицій, що будуть слугувати цивільним цілям, але при цьому стануть внеском у нашу оборону та безпеку", – додав прем’єр Польщі. 

Ймовірно йдеться про очолюваний Німеччиною проєкт спільної європейської протиповітряної оборони "Небесний щит".

Президент Польщі Анджей Дуда критикував ідею участі Польщі у програмі, називаючи її "німецьким бізнес-проєктом".

Туск на це відповів, що для нього не має значення, "хто який бізнес має в питаннях озброєння чи оборони", а важливо, щоб Польща була у більшій безпеці.