У Литві прикордонників забезпечать важким озброєнням

Понеділок, 20 травня 2024, 18:58 - Андрій Синявський

Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила, що литовських прикордонників забезпечать важким озброєнням.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє LRT.

Глава МВС зазначила, що рішення забезпечити прикордонників важким озброєнням ухвалили у відповідь на уроки війни Росії проти України.

"Міністерство оборони також сприятиме забезпеченню прикордонників важким озброєнням. Я не хотіла б вдаватися в подробиці (про озброєння), тому що все це ще перебуває в стадії обговорення", – додала Білотайте.

За її словами, Служба охорони державного кордону останнім часом оснащена сучасним озброєнням, яке відповідає стандартам НАТО.

У понеділок очільниця МВС разом із прем'єркою Інгрідою Шимоніте оглядала потужності авіаційного управління Служби охорони державного кордону Литви в Палукнісі.

"Ми однаково дивимося на ситуацію та разом працюємо над зміцненням усіх служб", – розповіла вона.

Водночас командувач прикордонників Рустамас Любаєвас заявив, що важке озброєння, яке планують передати, включатиме як мобільну, так і стаціонарну техніку, і його закуплять до кінця року.

"Принаймні на першому етапі заплановане до закупівлі озброєння не потребуватиме спеціальної підготовки... Воно застосовуватиметься проти солдатів і проти певної техніки", – пояснив він.

Раніше президент Литви Гітанас Науседа заявив, що напружена геополітична обстановка в регіоні вимагає якнайшвидшого розміщення німецької бригади в країні.

На початку квітня до Литви прибув початковий склад німецької бригади, яка буде дислокуватись у балтійській країні. Понад 20 солдатів оселилися у Вільнюсі, вони відповідають за планування передислокації бригади до Литви та координацію вимог до військової інфраструктури.

За оцінками ЗМІ, розміщення у Литві німецької бригади може коштувати близько 11 млрд євро.

Підвищена увага до "литовської" бригади пов’язана з тим, що це перший в історії підрозділ Бундесверу, який буде постійно дислокуватися за кордоном.