ЗМІ: США запропонують Грузії масштабну підтримку в разі відмови від антизахідного курсу

Понеділок, 20 травня 2024, 22:55 - Олег Павлюк

Американський законопроєкт про санкції проти грузинських посадовців, викликаний ухваленням скандального закону про "іноагентів", пропонуватиме пакет економічної та безпекової підтримки Тбілісі в разі його відмови від антизахідної риторики і відступу у сфері прав людини.

[SOURCE]Про це повідомив портал Politico з посиланням на текст законопроєкту, пише "Європейська правда".

Згідно з положеннями проєкту, який має бути представлений у Палаті представників цього тижня, США в разі виконання Грузією політичних критеріїв розпочнуть переговори про відкриття преференційного торговельного режиму та лібералізують візовий режим для грузинів.

Документ також уповноважує Білий дім у такому випадку розробити пакет військової підтримки для Грузії, зокрема "надання обладнання для безпеки та оборони, яке ідеально підходить для територіальної оборони від російської агресії, а також супутні елементи навчання, технічного обслуговування та підтримки операцій".

Прем’єр Грузії, який палить мости із Заходом, дорікнув Україні через створені війною проблеми

Для цього США повинні підтвердити, що "Грузія продемонструвала значний і стійкий прогрес у відродженні демократії, про що свідчать, як мінімум, чесні і вільні вибори і збалансоване передвиборче середовище".

Законопроєкт, як повідомлялось, містить пропозицію санкцій проти представників партії влади у Грузії та силових структур у зв’язку з ухваленням закону "Про прозорість іноземного впливу" та надмірним застосуванням сили проти протестувальників.

Нагадаємо, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала скандальний закон, проте парламент може подолати її вето і планує зробити це. 

Читайте такожРосія виграє Грузію. Як ЄС та США втрачають вплив на Тбілісі та чи реально це розвернути.