В Італії ультраправі представили законопроєкт про обов'язкову військову службу

Середа, 22 травня 2024, 10:23 - Іванна Костіна

Італійська ультраправа партія "Ліга" віцепрем'єр-міністра Маттео Сальвіні подала до Палати депутатів законопроєкт, що пропонує обов'язкову шестимісячну військову або цивільну службу для всіх молодих людей у віці від 18 до 26 років.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

"Сьогодні на розгляд Палати депутатів було подано законопроєкт "Ліги" про відновлення шестимісячної цивільної або військової служби для молодих людей у віці від 18 до 26 років на регіональній основі і виключно в Італії", – написав Сальвіні в соціальних мережах.

"Я переконаний, що це форма громадянської освіти на службі суспільству, яка сприяє розвитку дисципліни, уважності до інших і поваги до себе та інших, що може мати дуже позитивні наслідки", – додав Сальвіні.

Обов'язкова військова служба була скасована в Італії з 2005 року.

Однак в останні місяці деякі європейські країни розглядають можливість продовження призову у відповідь на зростання оборонних потреб і ескалацію геополітичної напруженості.

Вперше ця пропозиція була озвучена Сальвіні на зустрічі в Альпіні 12 травня, що викликало суперечки з міністром оборони Гвідо Крозетто.

"Збройні сили не повинні розглядатися як місце для виховання молоді, це завдання для сімей і шкіл (...) Загальна державна служба не є справою збройних сил", – заявив Крозетто.

"Навіть міністр оборони Крозетто проти цього. Є лише одне, що об'єднує більшість: вічна незгода з усім. Ми сподіваємося, що Сальвіні відкличе цю смішну і застарілу пропозицію", – заявив Стефано Граціано, лідер групи Демократичної партії в комітеті Палати депутатів з питань оборони.

Сальвіні "не зупинився навіть після того, як міністр оборони Крозетто нагадав йому, що обов'язкова служба марна. Це ще одна спроба потрапити в заголовки з пропозицією, яка опиниться в шухляді",  заявив Давіде Фараоне, голова групи Italia Viva в Палаті депутатів.

Раніше у Німеччині розпочалася дискусія щодо можливого відновлення призову молоді до війська або на роботу у соціальних службах.

Перед цим міністр оборони ФРН заявив, що  Німеччина готова взяти на себе більшу роль у НАТО.

Тим часом у Польщі думають змінити підхід до підготовки "активного резерву" армії.