Ультраправий переможець виборів у Нідерландах очікує, що уряд сформують до кінця червня

Середа, 22 травня 2024, 17:50 - Андрій Синявський

Лідер нідерландських ультраправих Герт Вілдерс заявив у середу, що очікує, що новий правий уряд запрацює до кінця червня, хоча він ще не знайшов відповідного кандидата, який би його очолив.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

За його словами, він очікує, що на формування кабінету міністрів, ймовірно, знадобиться ще п'ять тижнів.

"Я впевнений, що ми знайдемо рішення", – сказав Вілдерс під час дебатів щодо коаліційної угоди, маючи на увазі те, що залишається невідомим, хто саме стане прем'єром.

Вілдерс заявив, що будь-який новий очільник уряду не буде "на повідці" у політичних лідерів у парламенті, але очікують, що той буде дотримуватися планів, викладених у коаліційній угоді.

Раніше нідерландський політик Рональд Пластерк, який фігурував серед імовірних кандидатів на посаду прем’єр-міністра, відмовився від посади після того, як опинився в центрі суперечки через патент на лікування раку.

Минулого тижня чотири нідерландські партії, зокрема й Партія свободи Вілдерса, які з кінця листопада вели переговори про нову коаліцію після парламентських виборів, домовились про формування уряду.

Коаліційні переговори досягли більшого прогресу відтоді, як лідер Партії свободи дещо пом'якшив свою радикальну риторику і погодився не бути прем'єр-міністром, аби сформувати коаліцію.

Читайте також: З ультраправими, але не проти України: чому "уряд Вілдерса" не зробить Нідерланди проросійськими.