У Литві кажуть, що диверсійні дії Росії вимагають колективної відповіді

Вівторок, 28 травня 2024, 11:47 - Ірина Кутєлєва

У Литві заявили, що диверсійні дії Росії, які зафіксували у низці європейських країн, потребують правової оцінки та колективної відповіді.

[SOURCE]Як повідомляє "Європейська правда", про це сказав старший радник президента Литви Кястутіс Будріс, якого цитує LRT.

Його коментар пролунав після того, як минулого тижня в Польщі було заарештовано 12 осіб, яких підозрюють у причетності до диверсійної діяльності РФ.

Серед випадків диверсій прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск назвав спробу підпалу магазину IKEA у Вільнюсі.

"Одна з речей, яка нам безумовно необхідна, – це правова оцінка, адекватна діям. Інший крок – це, звичайно, колективна відповідь. У цьому випадку важливо підкреслити, що мова йде не тільки про Литву, країни Балтії або Польщу..., а про весь альянс і всі країни, які допомагають Україні. Саме тому відповідь має бути колективною, з дуже чіткими червоними лініями", – сказав Будріс.

Радник Гітанаса Науседи також прокоментував дані про те, що Росія планувала змінити свої морські кордони з Литвою та Фінляндією. Згодом ця інформація була видалена з сайту Міністерства оборони Росії.

На думку Будріса, для Росії важливо накреслити такі кордони, перетин яких вважатиметься актом агресії проти НАТО.

"Росія, я думаю, випробовує нас в тому сенсі, наскільки ми будемо терпіти ті чи інші дії, і ця терпимість не зайшла дуже далеко. Про це ми зараз говоримо з нашими партнерами", – сказав він.

Як повідомляло видання The New York Times, російські спецслужби розширюють масштаб диверсійних операцій в Європі, спрямованих на підрив постачання військової допомоги Україні.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск допустив, що російські спецслужби можуть стояти за підпалом торговельного центру у Варшаві раніше цього місяця, але закликав утриматись від спекуляцій до завершення розслідування.

Зазначимо, що вже відбулося кілька підпалів у європейських країнах, і окремі держави – зокрема, Литва та Естонія – вже публічно припускали, що за ними може стояти Росія.