Боррель дорікнув Угорщині за блокаду допомоги Україні: Має бути пропорційність

Новини — Вівторок, 28 травня 2024, 13:27 —

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель дорікнув Угорщині, яка блокує на рівні ЄС військову допомогу Україні. 

Про це Боррель сказав, прибувши на зустріч міністрів оборони країн Євросоюзу у вівторок, пише "Європейська правда".

Топдипломат ЄС пояснив, що Угорщина влаштувала блокаду через занепокоєння, які не стосуються питань оборони – зокрема, йдеться про права меншин та діяльність угорських компаній. 

"Ми робимо все можливе, щоб вирішити ці проблеми. Але вони не мають стосунку до оборони – це питання захисту своїх національних інтересів", – сказав Боррель. 

Реклама:

"Кожен захищає свої національні інтереси. Вони мають на це право, але має бути певна пропорційність у тому, як ви відстоюєте свої національні інтереси та наслідки рішення, яке ви блокуєте", – додав він.

Боррель зазначив, що у ЄС є сім законодавчих актів, які очікують на схвалення, щоб мобілізувати близько 6,6 млрд євро з Європейського фонду миру. Однак через позицію Угорщини кошти виділити неможливо.

"Вчора міністр закордонних справ, і я думаю, що сьогодні міністр Умеров нагадає нам про те, що є критичними потребами для українців. Отже, ми маємо їх забезпечити. У нас є ресурси – ось що сумно. У нас є гроші. У нас є спроможність, але ми все ще чекаємо на рішення щодо реалізації нещодавно затвердженого Фонду допомоги Україні", – пояснив Боррель.

Напередодні Боррель підтвердив, що внески Угорщини в Європейський фонд миру не будуть спрямовуватись на будь-яку військову допомогу Україні.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто напередодні, 27 травня, похвалився, що на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС його "атакували" колеги з кількох держав, проте він не поступився і зберіг опозицію військовій підтримці України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: