Парламент Грузії подолав вето президентки на закон про "іноагентів"

Новини — Вівторок, 28 травня 2024, 18:00 —

Грузинський парламент 28 травня очікувано подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон "Про прозорість іноземного впливу", який критики охрестили законом про "іноагентів".

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на "Эхо Кавказа".

За рішення проігнорувати мотивовані зауваження Зурабішвілі проголосували 66 грузинських депутатів. За подолання вето президентки Грузії проголосували 84 депутати, проти – чотири.

Згідно з Конституцією Грузії, тепер закон протягом трьох днів передається президенту Грузії. Зурабішвілі протягом п'яти днів може підписати й опублікувати його.

Реклама:
Як погроза санкціями від США показала слабкість грузинської влади

Якщо вона відмовиться від підписання, закон у п'ятиденний термін підпише й опублікує голова парламенту – Шалва Папуашвілі. Це означає, що закон про "іноагентів" у Грузії набуде чинності на початку червня.

Нагадаємо, парламент Грузії ухвалив закон про "іноагентів" у третьому читанні 14 травня, після чого президентка наклала на нього вето. Через цей закон понад півтора місяця в Тбілісі щодня відбуваються акції протесту, а західні держави закликали Тбілісі відкласти його.

Венеційська комісія Ради Європи у терміновому висновку, опублікованому 21 травня, "наполегливо рекомендувала" Грузії скасувати закон у нинішньому вигляді. Але партія влади Грузії відкинула розгромний висновок "Венеційки", а західні держави звинуватила в тиску.

Читайте більше про те, чи вдасться Заходу зупинити проросійський дрейф Тбілісі.

Про події у Грузії можна також послухати подкаст Української правди за участю редактора ЄвроПравди Юрія Панченка.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: