Дуда ветував визнання сілезької мови регіональною у Польщі

Середа, 29 травня 2024, 17:39 - Христина Бондарєва

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на поправку до закону "Про національні та етнічні меншини", яка визнає сілезьку мову регіональною.

[SOURCE]Про це повідомила канцелярія президента Польщі, пише "Європейська правда".

Глава польської держави передав законопроєкт на повторний розгляд до Сейму.

У комюніке канцелярії підкреслено, що оцінку того, чи відбулося виділення певної регіональної мови або відокремлення певної етнічної меншини, "повинні здійснювати фахівці, які займаються вивченням мови, культури і традицій, зокрема, лінгвісти".

Глава польської держави вважає, що "простого переконання відповідної соціальної групи в тому, що вона суттєво відрізняється від інших громадян з точки зору мови, культури чи традицій, тут недостатньо".

У заяві також йдеться про думки експертів, "серед яких переважає думка, що... сілезький діалект є таким же діалектом польської мови, як, наприклад, малопольський, великопольський і мазовецький діалекти".

Президент поділяє стурбованість тим, що "визнання сілезького етнолекту регіональною мовою, а отже, надання йому захисту, що випливає з цього статусу, може викликати аналогічні очікування з боку представників інших регіональних груп, які бажають розвивати свої місцеві мови".

З цієї причини – "керуючись відповідальністю за державу" – Дуда вважає, що "не можна схвалювати вимоги про включення певних мовних діалектів до нормативних актів..., за відсутності для цього чітких фактичних і правових підстав, особливо в нинішній суспільній і геополітичній ситуації".

Під час опитування 2021 року у Польщі носіями сілезької мови себе називали майже 470 тисяч осіб, з яких понад 50 тисяч сказали, що вдома спілкуються виключно сілезькою, і майже 600 тисяч людей заявили, що вважають себе сілезцями. 

Історичний регіон Сілезія зараз входить до території Чехії, Польщі та Німеччини. 

Сейм Польщі підтримав визнання сілезької мови як регіональної у квітні цього року. Це могло би зробити її другою офіційно визнаною регіональною мовою у Польщі поряд з кашубською.

На останніх місцевих виборах в одній з гмін Сілезького воєводства стався курйозний випадок – вибори програв єдиний кандидат у мери.