До МЗС Литви викликали посла Грузії через подолання вето на закон про "іноагентів"

Четвер, 30 травня 2024, 09:44 - Ірина Кутєлєва

До Міністерства закордонних справ Литви був викликаний посол Грузії після того, як грузинський парламент остаточно затвердив скандальний закон про "іноагентів", подолавши вето президентки Саломе Зурабішвілі.

Про це йдеться у заяві МЗС Литви, повідомляє "Європейська правда".

Послу висловили глибокий жаль з приводу цього кроку керівної партії "Грузинська мрія", а також інших дій, спрямованих на залякування та обмеження діяльності громадянського суспільства в країні, які докорінно суперечать конституційно закріпленим інтеграційним прагненням країни до ЄС та НАТО.

У литовському МЗС зазначили, що нещодавно в Грузії також було запроваджено кілька інших законодавчих ініціатив, несумісних з інтеграцією до ЄС, поширюється антизахідна пропаганда, а після масових протестів у країні – залякування громадянського суспільства з боку влади та організовані напади на його представників.

"Литва глибоко стурбована цими подіями в Грузії і працює з партнерами над розглядом можливих заходів реагування", – йдеться в заяві литовського зовнішньополітичного відомства.

Керівна партія ухвалила закон із другої спроби – торік "Грузинська мрія" відкликала документ після масових протестів і зіткнень демонстрантів із силовиками.

Президентка Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон, але у парламентської більшості вистачило голосів, щоб подолати вето.

У Євросоюзі після остаточного ухвалення закону попередили, що розглядають "усі варіанти" реагування на ці дії Тбілісі.

Читайте більше про те, чи вдасться Заходу зупинити проросійський дрейф Тбілісі.