Вибори до Європарламенту: Найбільше мандатів прогнозують ультраправим

Четвер, 30 травня 2024, 12:24 - Христина Бондарєва

Після виборів до Європарламенту кількість депутатів від ультраправих партій перевищить кількість депутатів від правоцентристської та проукраїнської Європейської народної партії (ЄНП) президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

[SOURCE]Про це свідчить прогноз Politico, повідомляє "Європейська правда".

Такий розподіл мандатів ще не означає, що ЄНП, яка сьогодні є найбільшим політичним блоком у Європарламенті, посяде друге місце, оскільки фрагментовані крайні праві партії майже напевно не зможуть об'єднатися. Однак це свідчить про те, що Європа рухається вправо.

Згідно з прогнозом, ЄНП, яка прагне здобути перше місце на виборах наступного тижня, розраховує отримати 170 мандатів. Водночас дві основні праві групи – "Європейські консерватори і реформісти" та "Ідентичність і демократія" – претендують на 144 місця.

У ЄП є й інші крайні праві партії, чиї депутати майже гарантовано пройдуть до парламенту. "Альтернатива для Німеччини", за прогнозами, отримає 16 місць, а "Фідес" угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана претендує на 10 місць. 

Французька партія "Реконкіста" претендує на п'ять місць, польська "Конфедерація" – на шість, а прокремлівська болгарська партія "Відродження" – на три.

Таким чином, кількість ультраправих депутатів Європарламенту зросте до 184.

Як ці ультраправі депутати Європарламенту об'єднаються після виборів, поки що залишається відкритим питанням.

Марін Ле Пен із "Національного об'єднання" з Франції заохочує прем'єрку Італії Джорджію Мелоні сформувати ультраправу супергрупу в парламенті і стати однією з провідних політичних сімей Європи. 

Прогнозують, що "Національне об'єднання" стане провідною національною партією в групі "Ідентичність і демократія", тоді як "Брати Італії" Мелоні можуть стати найбільшою національною партією в "Європейських консерваторів і реформістів".

Мелоні заявила, що відкрита до співпраці з будь-якими правими партіями, але вона також отримала пропозицію об'єднатися з ЄНП фон дер Ляєн. 

Читайте також про те, які наслідки для України несуть червневі вибори в ЄС.