В Іспанії затвердили суперечливий закон про амністію каталонських сепаратистів

Четвер, 30 травня 2024, 13:05 - Христина Бондарєва

Конгрес депутатів, нижня палата парламенту Іспанії, в четвер остаточно прийняла суперечливий законопроєкт про амністію для каталонських сепаратистів.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання El Pais.

Текст, проти якого рішуче виступила права та ультраправа опозиція Іспанії, був прийнятий 177 голосами "за" проти 172 голосів "проти" в 350-місному парламенті. Ніхто не утримався, один депутат був відсутній.

Таким чином Конгрес скасував вето верхньої палати Сенату, остаточно затвердивши спірну амністію для каталонських сепаратистів.

Законопроєкт стане законом після публікації в офіційному віснику вже в п'ятницю. Тоді суди матимуть до двох місяців, щоб застосувати закон, який амністує сотні посадовців і активістів, причетних до спроб проголошення незалежності Каталонії з 2011 року.

Законопроєкт викликав масові протести протягом останніх кількох місяців, обуривши деяких суддів і консервативну опозицію, яка планує оскаржити його в судах.

Прем'єр-міністр Педро Санчес висунув пропозицію про амністію минулого року в обмін на підтримку в парламенті двох каталонських сепаратистських партій.

Ухвалення відбувається напередодні виборів до Європейського парламенту 6-9 червня, а також коли соціалісти Санчеса намагаються сформувати уряд у Каталонії після перемоги на регіональних виборах на початку цього місяця.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.