Данія дозволить Україні бити данськими F-16 по цілях в Росії

Новини — Четвер, 30 травня 2024, 13:23 —

Міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен повідомив, що Україна зможе використовувати данські винищувачі  F-16 для ударів по військових цілях в Росії.

Про це Расмуссен сказав журналістам у четвер в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

Глава МЗС Данії відповідав на запитання, чи дозволить Копенгаген Україні використовувати передані його країною винищувачі F-16 для ударів по об’єктах на російській території.

"Коротка відповідь – так", – сказав Расмуссен.

Реклама:

"Це не нова позиція, вона є частиною передачі. Коли ми обговорювали це з нашим комітетом у закордонних справах в данському парламенті, ми з самого початку чітко дали зрозуміти, що це частина самооборони, щоб було можливо також атакувати військові об'єкти на території агресора", – пояснив міністр.

Слід зазначити, що прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо днями заявив, що Україна зможе використовувати передані його країною винищувачі F-16 на своїй території.

Нагадаємо, британська газета Evening Standard у матеріалі від 10 травня стверджувала з посиланням на "високопоставлене військове джерело", що Україна отримає перші винищувачі F-16 "протягом лічених тижнів".

Як відомо, низка західних країн об'єднались у "коаліцію винищувачів" на чолі з Данією та Нідерландами з метою постачання Києву сучасної авіації та підготовки льотчиків і допоміжного персоналу.

Про наміри передати Україні F-16, серед інших держав, оголосили Норвегія та Бельгія, при чому остання передасть 30 винищувачів до 2028 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: