Німеччина підтвердила дозвіл Україні бити наданою зброєю по військових об’єктах в РФ

П'ятниця, 31 травня 2024, 11:59 - Ірина Кутєлєва

Уряд Німеччини офіційно підтвердив, що дозволяє Україні використовувати надану німецьку зброю для ударів по військових об’єктах на території РФ.

[SOURCE]Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт, якого цитує t-online.

Згідно із його заявою, Україна може "використовувати зброю, надану для цієї мети, відповідно до своїх міжнародно-правових зобов'язань" – в тому числі і зброю, надану Німеччиною.

Йдеться "про звільнення української території", зазначив речник.

Уряд Німеччини домовився з Україною, "що зброя, яку ми постачаємо, буде використана з цією метою відповідно до міжнародного права".

У заяві, зокрема, йдеться про масовані атаки Росії в Харківській області, які тривають вже кілька тижнів і "готуються, координуються і здійснюються" з позицій у сусідньому прикордонному регіоні РФ.

"Разом ми переконані, що Україна має право згідно з міжнародним правом захищатися від цих атак", додав Гебештрайт.

Видання Bild нагадує, що Німеччина передає Україні САУ Panzerhaubitze 2000, а також установки Mars II (аналог американського HIMARS). Враховуючи дальність їхньої стрільби, припускає видання, може йтися про удари вглиб території РФ на 40 кілометрів.

Нещодавно Україна підтвердила повідомлення в ЗМІ, які з'явилися напередодні, про те, що адміністрація президента США Джо Байдена непублічно схвалила удари України по території РФ з використанням американської зброї, але тільки неподалік Харківської області.