У Словаччині за добу "замінували" майже 1000 шкіл, зловмисникам загрожує довічне

Вівторок, 7 травня 2024, 19:54 - Олег Павлюк

Поліція Словаччини почала провадження за статтею про терористичний акт після того, як по всій країні зафіксували понад 1100 повідомлень про мінування шкіл, банків та інших установ.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Aktuality.

Речник керівництва словацької поліції Роман Гаєк заявив журналістам, що протягом 7 травня повідомлення про "мінування" отримала приблизно тисяча шкіл "майже по всій Словаччині". Гаєк додав, що погрози на адресу шкіл надійшли з російської електронної адреси з розширенням .ru.

Для перевірки закладів освіти залучили вибухотехніків, кінологів зі спеціально навченими службовими собаками та підрозділи поліції особливого призначення.

Співробітники поліції Словаччини також зареєстрували 110 погроз про замінування банківських установ і 40 погроз про замінування магазинів електротоварів.

"Ми інтенсивно працюємо над тим, щоб з'ясувати суть злочину та відстежити автора електронних листів, а також співпрацюємо з іншими службами безпеки та іноземними партнерами", – підсумував Роман Гаєк.

На підставі отриманої інформації Національне агентством по боротьбі зі злочинністю Словаччини відкрило кримінальні провадження за статтею про терористичний акт. Вона передбачає покарання у вигляді ув'язнення на строк 20-25 п'яти років або довічне позбавлення волі.

Минулого року від хвилі фальшивих "замінувань" постраждали низка країн Європи – Литва, Естонія, БельгіяНімеччина. Із хвилею погроз про мінування шкіл тоді зіткнулася і Словаччина.