"Альтернатива для Німеччини" тріумфувала на місцевих виборах на сході країни

Новини — Понеділок, 10 червня 2024, 12:52 —

Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") здобула великі перемоги на місцевих виборах у східних федеральних землях, що пройшли у неділю.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство DPA.

У землі Бранденбург, яка оточує столицю країни Берлін, "АдН" набрала найбільшу кількість голосів – 25,7%. Це на 9,8 відсоткового пункта більше, ніж на виборах п'ять років тому.

Консервативні християнські демократи (ХДС) та соціал-демократи канцлера Олафа Шольца (СДПН) посіли друге та третє місця відповідно.

Реклама:

На місцевих виборах у сусідній землі Мекленбург-Передня Померанія "АдН" витіснила ХДС з першого місця. "АдН" отримала 25,6% голосів, що означає, що вона майже подвоїла свою частку порівняно з минулими місцевими виборами. Партія ХДС посіла друге місце з 24%.

Прогнозують, що "АдН" також отримає значну вагу у землі Саксонія-Ангальт, яка, як і Бранденбург та Мекленбург-Передня Померанія, була частиною колишньої Східної Німеччини.

У восьми з 16 земель Німеччини в неділю відбулися місцеві вибори до районних рад і мерій, а також вибори до Європейського парламенту. 

Популярність "АдН" зросла і на виборах до Європарламенту, де вона посіла друге місце після правоцентристського альянсу ХДС/ХСС.

Такі високі результати були досягнуті попри низку нещодавніх скандалів, пов'язаних з імовірними зв'язками високопоставлених членів "АдН" з Росією та Китаєм. Партію навіть виключили з ультраправої групи "Ідентичність і демократія" в Європарламенті за надмірну токсичність.

Водночас, "АдН" не змогла перемогти у другому турі виборів у Тюрингії, де кандидати претендували на посади районних керівників у дев'яти різних муніципалітетах.

Між тим, лідер німецької консервативної партії Християнсько-соціальний союз (ХСС) і глава уряду Баварії Маркус Зьодер закликав до якнайшвидшого проведення дострокових національних парламентських виборів після провальних результатів лівоцентристської коаліції канцлера Олафа Шольца на виборах до Європарламенту.

Дивіться також пояснення "ЄП" про головні результати євровиборів для ЄС і України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: