Ультраправа проурядова партія Швеції зазнала поразки на євровиборах

Понеділок, 10 червня 2024, 15:06 - Андрій Синявський

Згідно з попередніми даними, ультраправа партія "Шведські демократи", на підтримку якої спирається правоцентристський уряд, посіла четверте місце на виборах до Європарламенту.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AP.

"Шведські демократи" набрали 13,2% голосів та, за попередніми даними, отримали три місця в Європарламенті. Це зробило Швецію однією з небагатьох країн ЄС, де ультраправі зазнали невдачі.

Їх випередили опозиційні соціал-демократи (п'ять місць), партія "Поміркованих" прем'єр-міністра Ульфа Крістерссона (чотири) та "Зелені" (три).

Невдача ультраправих може бути пов'язана зі скандалом, що виник після розслідування журналістів, яке виявило, що партія керувала кампаніями з наклепу в інтернеті напередодні виборів у ЄС.

Раніше на телеканалі TV4 вийшов репортаж, знятий прихованою камерою, який виявив, що співробітники відділу зв'язків з громадськістю "Шведських демократів" брали участь у таємних онлайн-кампаніях з наклепу як проти політичних опонентів, так і партнерів по коаліції. Після цього "Шведські демократи" заявили, що змінять штат.

У розслідуванні йшлося, що партійні працівники використовували анонімні акаунти в соцмережах для тролінгу та дискредитації конкурентів напередодні голосування до Європарламенту.

Про останні вибори до Європарламенту читайте у статті Європа йде вправо. Що означають результати євровиборів та чому вони стали історичними

Дивіться також пояснення "ЄП" про головні результати євровиборів для ЄС і України.