В оточенні Макрона кажуть, що він підтримає переобрання фон дер Ляєн

Понеділок, 10 червня 2024, 19:28 - Олег Павлюк

Президент Франції Емманюель Макрон, як очікується, підтримає призначення голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн на другий термін за результатами виборів до Європарламенту.

[SOURCE]Про це виданню Politico повідомили три французькі посадовці на умовах анонімності, пише "Європейська правда".

Як пояснив один зі співрозмовників Politico, Європейська народна партія – політична група Європарламенту, яка номінувала фон дер Ляєн, – показала хороший результат на виборах, що зміцнило позиції голови Єврокомісії.

"Зараз немає жодних сумнівів щодо політичного забарвлення наступного головування в Єврокомісії", – сказав він.

Макрон виступить з промовою після несподіваного рішення про розпуск парламенту

Інше джерело в уряді Франції заявило Politico, що Макрон готовий підтримати кандидатуру фон дер Ляєн в обмін на поступки – зокрема запевнення, що її мандат буде зосереджений на промисловій політиці та задовольнятиме вимоги Франції щодо збільшення субсидій для підтримки економіки ЄС.

До виборів у Європарламент Макрон непублічно зондував можливість призначення головою Єврокомісії когось іншого – зокрема колишнього голову Європейського центробанку, позапартійного Маріо Драгі.

Але впевнений результат ЄНП, а також значні втрати для політичної групи лібералів у Європарламенті, куди входить і політсила французького президента, змінили ситуацію.

Політичне об'єднання "Зелених" вже висловило підтримку президентці Єврокомісії у переобранні на другий термін.

Читайте більше про те, що означають результати євровиборів та чому вони стали історичними.