США кажуть, що прем'єр Ізраїлю підтримав план припинення вогню у війні з ХАМАС

Вівторок, 11 червня 2024, 16:25 - Андрій Синявський

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу підтвердив свою прихильність щодо пропозиції про припинення вогню в Газі, де його держава веде військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bloomberg.

За словами очільника зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів, глава уряду Ізраїля сказав йому про це під час їхньої зустрічі в Єрусалимі у понеділок.

"Я зустрівся з прем'єр-міністром Нетаньягу вчора ввечері, і він підтвердив свою прихильність цій пропозиції", – сказав Блінкен журналістам у вівторок під час своєї восьмої поїздки на Близький Схід з моменту початку війни між Ізраїлем та ХАМАС у жовтні 2023 року.

ЗМІ: США розмірковують щодо односторонніх перемовин з ХАМАС про звільнення заручників

Блінкен також зазначив, що відповідь ХАМАС на резолюцію Ради безпеки ООН, яка підтримує припинення вогню, є "обнадійливим знаком".

Втім, він також підкреслив, що насправді важливим є остаточне рішення щодо плану з боку керівництва терористичного угруповання.

Нагадаємо, держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен прибув на Близький Схід у понеділок, сподіваючись домогтися припинення вогню в Газі, що минулого місяця запропонував президент США Джо Байден.

Раніше Байден оголосив про план для перемир’я в секторі Гази з трьох етапів, який Ізраїль запропонував ХАМАС, і який передбачає звільнення всіх заручників і остаточне припинення бойових дій.

Це сталося на тлі того, як Ізраїль став зазнавати все більше критики через стратегію війні в Газі, що призвела до тисяч жертв серед цивільних палестинців.

Критика посилилась також після припису Міжнародного суду ООН, який наказує Ізраїлю негайно зупинити операцію в Рафаху, і який Тель-Авів проігнорував. 

Водночас Європейський Союз заявив про підтримку оголошеного президентом США Джо Байденом плану припинення вогню між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС.