Politico: Прем’єрка Естонії Каллас має великі шанси стати головним дипломатом ЄС

Новини — Середа, 12 червня 2024, 10:49 —

Прем’єрка Естонії Кая Каллас, політсила якої входить до європейського блоку лібералів, має значні шанси очолити зовнішньополітичну службу ЄС у новій Єврокомісії.

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда". 

Politico спілкувалося з вісьмома європейськими посадовцями та дипломатами на умовах анонімності. За їхніми словами, у ЄС вже починає вимальовуватися консенсус щодо кандидатів на ключові посади у керівництві Євросоюзу: Урсулу фон дер Ляєн хочуть залишити президенткою Єврокомісії, Роберту Метсолу – вдруге обрати президенткою Європарламенту. 

Португальського експрем’єра Антоніу Кошту нібито вважають дуже ймовірною кандидатурою на посаду голови Євроради, яку зараз обіймає бельгієць Шарль Мішель, а на посаду головного дипломата ЄС розглядають прем’єрку Естонії Каю Каллас.

Реклама:

Щодо посади високого представника ЄС кажуть, що з приводу неї "найменше визначеності", але є великі шанси, що це буде саме Каллас – як яскрава прем’єрка зі Східної Європи, вона виглядає дуже хорошим вибором для європейських лібералів. Сама Каллас вже казала, що зацікавлена у цій посаді.

Раніше перед євровиборами від деяких столиць лунав скепсис щодо Каллас через її "яструбину" позицію щодо Росії, критики висловлювали побоювання, що вона цілковито зосередиться на своєму регіоні і не приділятиме достатньо уваги Близькому Сходу та Африці. Проте з часом ця опозиція нібито практично зникла і зараз більшість сходяться на думці, що Каллас ідеально підходить на цю посаду з "географічної, політичної і дипломатичної точки зору".

За словами співрозмовників, поточні розклади є такими, хоча й не погоджені остаточно – більш конкретні домовленості мають відбутися на неформальній вечері лідерів 17 червня. Водночас формальної угоди не варто очікувати раніше зустрічі лідерів 27-28 червня. 

Порівняно з давнішими чутками, тепер кажуть, що визначитися з топкерівництвом ЄС можуть досить швидко – що пов’язують у тому числі з несподіваним рішенням Макрона оголосити дострокові вибори у Франції, у зв’язку з чим у нього навряд чи залишиться час просувати ідею про заміну фон дер Ляєн на посаді очільниці Єврокомісії. 

Нагадаємо, деякі країни вже озвучили своїх кандидатів на єврокомісарів

А президент Європейської ради Шарль Мішель, у якого тривалий конфлікт з очільницею Єврокомісії, хоче усунути Урсулу фон дер Ляєн від участі у неформальній зустрічі лідерів ЄС, де після євровиборів будуть обговорювати призначення нового керівництва Євросоюзу.

Детальніше про те, як буде формуватися новий склад керівного органу ЄС, читайте у статті "Євросоюз шукає нових лідерів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: