У Нідерландах вбивць журналіста-розслідувача засудили на понад 20 років в'язниці

Новини — Середа, 12 червня 2024, 14:42 —

У Нідерландах оголосили обвинувальні вироки трьом особам, причетних до вбивства відомого нідерландського журналіста Петера Р. де Вріса у липні 2021 року.

Про це повідомляє AP, пише "Європейська правда".

Усіх трьох підсудних – особу, що стріляла, водія, який допоміг йому поїхати з місця та організатора нападу – засудили як безпосередніх співучасників вбивства. 

Стрілець і водій отримали 28 років позбавлення волі, організатор – 26 років і один місяць. Прокурори вимагали для усіх трьох довічного позбавлення волі. 

Реклама:

Головуючий суддя в окружному суді Амстердаму Герт Олдекамп відзначив "безпрецедентну безжальність" учасників вбивства і зазначив, що їхні дії засвідчили цілковиту байдужість до цінності людського життя. 

У Де Вріса стріляли у центрі Амстердама 5 липня 2021 року, він помер від отриманих поранень через дев'ять днів. Журналісту було 64 роки. Цей випадок шокував країну.

Де Вріс проводив журналістські розслідування і висвітлював безліч гучних справ, в тому числі про викрадення пивного магната Фреді Хайнекена в 1983 році.

Раніше він перебував під захистом поліції після отримання погроз через його участь в кримінальних справах як журналіста-розслідувача і в суді.

Після загибелі де Вріса звинувачення висунули загалом дев’яти особам, одного з підозрюваних затримали у Польщі. Трьох засудили як спільників, присудивши від 10 до 14 років позбавлення волі. Одного визнали непричетним до вбивства, але оголосили вирок за зберігання наркотиків. Ще двох, яких звинувачували у причетності до злочинної організації, врешті виправдали, тому що суд не побачив достатніх доказів існування організації. 

Імена підсудних не розкривають через вимоги нідерландського законодавства щодо приватності. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: