У Нідерландах вбивць журналіста-розслідувача засудили на понад 20 років в'язниці

Середа, 12 червня 2024, 14:42 - Марія Ємець

У Нідерландах оголосили обвинувальні вироки трьом особам, причетних до вбивства відомого нідерландського журналіста Петера Р. де Вріса у липні 2021 року.

[SOURCE]Про це повідомляє AP, пише "Європейська правда".

Усіх трьох підсудних – особу, що стріляла, водія, який допоміг йому поїхати з місця та організатора нападу – засудили як безпосередніх співучасників вбивства. 

Стрілець і водій отримали 28 років позбавлення волі, організатор – 26 років і один місяць. Прокурори вимагали для усіх трьох довічного позбавлення волі. 

Головуючий суддя в окружному суді Амстердаму Герт Олдекамп відзначив "безпрецедентну безжальність" учасників вбивства і зазначив, що їхні дії засвідчили цілковиту байдужість до цінності людського життя. 

У Де Вріса стріляли у центрі Амстердама 5 липня 2021 року, він помер від отриманих поранень через дев'ять днів. Журналісту було 64 роки. Цей випадок шокував країну.

Де Вріс проводив журналістські розслідування і висвітлював безліч гучних справ, в тому числі про викрадення пивного магната Фреді Хайнекена в 1983 році.

Раніше він перебував під захистом поліції після отримання погроз через його участь в кримінальних справах як журналіста-розслідувача і в суді.

Після загибелі де Вріса звинувачення висунули загалом дев’яти особам, одного з підозрюваних затримали у Польщі. Трьох засудили як спільників, присудивши від 10 до 14 років позбавлення волі. Одного визнали непричетним до вбивства, але оголосили вирок за зберігання наркотиків. Ще двох, яких звинувачували у причетності до злочинної організації, врешті виправдали, тому що суд не побачив достатніх доказів існування організації. 

Імена підсудних не розкривають через вимоги нідерландського законодавства щодо приватності.