Кілька країн відмовились від участі у Саміті миру після зміни проєкту рішення

Новини — Четвер, 13 червня 2024, 10:50 — ,

Після зміни проєкту рішення Саміту миру на користь України кілька держав, що планували взяти участь у зустрічі, відмовилися від поїздки до Швейцарії. 

Про це йдеться у статті "Європейської правди". 

Станом на 5 червня Швейцарія офіційно повідомила, що "отримала понад 80 підтверджень участі на рівні глав держав та урядів", а загальна кількість підтверджених учасників, за повідомленнями посадовців, перевалила за сотню. 

Однак у наступні дні цю фразу довелося прибрати з сайту події, і зараз там йдеться, що "близько 90 держав підтвердили свою участь у Саміті заради миру в Україні, більшість з них – на рівні глав держав або урядів".

Реклама:
ЗМІ: Кількість учасників Саміту миру у Швейцарії знизилася

Кілька держав ще чекають на фінальний проєкт рішення саміту, інші – перебувають під тиском РФ. Президент Володимир Зеленський останні тижні подорожує світом, переконуючи столиці долучитися до саміту.

Як кажуть джерела "ЄвроПравди", в реальності близько 15 держав "поставили на паузу" свою участь. 

На додаток кількість тих, хто просигналізував про зниження з президентського чи прем’єрського рівня до рівня міністрів чи навіть заступників, обліковується в десятках.

Нагадаємо, у Швейцарії відмовилися від підсумкового документа Саміту миру, який міг мати небажані наслідки для України - текст рішення в останні дні змінили. 

"Хоча очевидно, що через останні зміни на саміті буде менше держав, ніж мріяли на Банковій ще вісім днів тому – але краще мати саміт однодумців, ніж йти на поступки з критично важливих для держави питань", – йдеться у статті.

Деталі читайте у статті: Саміт миру помітив агресію: як друзі України врятували Зеленського від "зради" у Швейцарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: