Reuters: МКС розслідує кібератаки Росії проти України як можливі воєнні злочини

Новини — П'ятниця, 14 червня 2024, 18:48 —

Прокурори Міжнародного кримінального суду розслідують кібератаки Росії на українську цивільну інфраструктуру, скоєні після повномасштабного вторгнення, як імовірні воєнні злочини.

Про це агентству Reuters повідомили чотири поінформовані джерела, пише "Європейська правда".

Повідомлення Reuters стало першим підтвердженням того, що атаки в кіберпросторі розслідуються прокурорами Міжнародного кримінального суду, що теоретично може призвести до видачі ордерів на арешт звинувачених.

За словами одного з джерел, розслідування стосується кібератак Росії на інфраструктуру, які ставили під загрозу життя людей – зокрема виводили з ладу електро– і водопостачання, зв'язок із аварійними службами та сервіси попередження про повітряну небезпеку.

Реклама:

Двоє співрозмовників Reuters уточнили, що в МКС розслідують щонайменше чотири великі атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури України, зокрема кібератаку на оператора зв’язку "Київстар" наприкінці 2023 року.

В ОП обговорили необхідність приєднання України до Римського статуту МКС

Серед підозрюваних – група російських хакерів, відома як Sandworm, яка може бути пов’язана з військовою розвідкою Росії.

Прокуратура Міжнародного кримінального суду відмовилася від коментарів, але раніше заявляла, що має юрисдикцію розслідувати кіберзлочини.

З початку вторгнення МКС видав чотири ордери на арешт російських високопосадовців, підозрюваних у скоєнні міжнародних злочинів, серед них – громадянин Росії Владімір Путін, якого підозрюють у депортації українських дітей.

Хоча Україна не ратифікувала Римський статут – міжнародну угоду, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд, вона дала МКС право розслідувати злочини на своїй території.

Чому це важливо – читайте детально у статті Гаага без впливу та з обов’язками. Як Україна шкодить собі, не ратифікуючи Римський статут МКС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: