Reuters: МКС розслідує кібератаки Росії проти України як можливі воєнні злочини

П'ятниця, 14 червня 2024, 18:48 - Олег Павлюк

Прокурори Міжнародного кримінального суду розслідують кібератаки Росії на українську цивільну інфраструктуру, скоєні після повномасштабного вторгнення, як імовірні воєнні злочини.

[SOURCE]Про це агентству Reuters повідомили чотири поінформовані джерела, пише "Європейська правда".

Повідомлення Reuters стало першим підтвердженням того, що атаки в кіберпросторі розслідуються прокурорами Міжнародного кримінального суду, що теоретично може призвести до видачі ордерів на арешт звинувачених.

За словами одного з джерел, розслідування стосується кібератак Росії на інфраструктуру, які ставили під загрозу життя людей – зокрема виводили з ладу електро– і водопостачання, зв'язок із аварійними службами та сервіси попередження про повітряну небезпеку.

Двоє співрозмовників Reuters уточнили, що в МКС розслідують щонайменше чотири великі атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури України, зокрема кібератаку на оператора зв’язку "Київстар" наприкінці 2023 року.

В ОП обговорили необхідність приєднання України до Римського статуту МКС

Серед підозрюваних – група російських хакерів, відома як Sandworm, яка може бути пов’язана з військовою розвідкою Росії.

Прокуратура Міжнародного кримінального суду відмовилася від коментарів, але раніше заявляла, що має юрисдикцію розслідувати кіберзлочини.

З початку вторгнення МКС видав чотири ордери на арешт російських високопосадовців, підозрюваних у скоєнні міжнародних злочинів, серед них – громадянин Росії Владімір Путін, якого підозрюють у депортації українських дітей.

Хоча Україна не ратифікувала Римський статут – міжнародну угоду, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд, вона дала МКС право розслідувати злочини на своїй території.

Чому це важливо – читайте детально у статті Гаага без впливу та з обов’язками. Як Україна шкодить собі, не ратифікуючи Римський статут МКС.