Дипломат ЄС повернеться додому після 790 днів ув’язнення в Ірані

Субота, 15 червня 2024, 16:34 - Олег Павлюк

Швеція та Іран домовились про обмін ув’язненими, в результаті чого дипломат ЄС, швед Йохан Флодерус повернеться додому після понад двох років перебування за ґратами в іранській тюрмі.

Про це, як пише "Європейська правда", оголосив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон в суботу, 15 червня.

У межах угоди з Ірану до Швеції повернуться двоє людей – окрім Йохана Флодеруса, це Саїд Азізі, заарештований у листопаді 2023 року. Обидва вже перебувають у літаку, який доправить їх на батьківщину.

У відповідь Швеція звільнить іранця Хаміда Нурі, засудженого до довічного ув'язнення за злочини проти людяності, зокрема масові вбивства у в'язницях 1988 року за наказом верховного лідера Ірану аятоли Рухоли Хомейні.

Швеція викликала дипломата Іраку на знак протесту проти смертного вироку її громадянину

Крістерссон наголосив, що Іран перетворив обох шведських в'язнів "на пішаків у цинічній переговорній грі", щоб забезпечити звільнення Нурі.

"Завжди було зрозуміло, що операція вимагатиме ухвалення складних рішень. Зараз ми ухвалили ці рішення. Незабаром двоє шведських громадян приземляться в Швеції і нарешті возз'єднаються зі своїми родичами".

Флодеруса, співробітника Європейської служби зовнішньої діяльності ЄС, заарештували в Ірані у квітні 2022 року під час поїздки до друзів. Його арешт тримався в таємниці понад рік і став відомим тільки у вересні 2023-го.

Іранська прокуратура звинуватила Флодеруса у шпигунстві, але так і не надала жодних доказів на підтвердження своїх звинувачень.

Топдипломат ЄС Жозеп Боррель, який очолює Європейську службу зовнішніх справ, подякував шведській владі, а також Оману, який допоміг укласти угоду про обмін в’язнів.