У Вільнюсі через нестачу водіїв тестуватимуть безпілотний автобус

Понеділок, 17 червня 2024, 10:36 - Христина Бондарєва

Восени у вільнюському районі Ужупіс протягом двох місяців регулярно курсуватиме автономний автобус без водія. 

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

Представниця Вільнюської муніципальної компанії Susisiekimo Paslaugos Солвейга Станкявічене зазначила, що компанія взяла на себе зобов'язання протестувати регулярний маршрут з безпілотним автобусом в рамках проєкту європейської інтеграції громадського транспорту.

"Нестача водіїв змушує нас розглядати інші види громадського транспорту в місті", – сказала вона.

За словами Станкявічене, очікується, що автобус, який матиме 6-8 місць для сидіння і може перевозити до 12 пасажирів, курсуватиме вулицями Ужупіса протягом двох місяців восени, безкоштовно доставляючи пасажирів до автобусних зупинок на більш жвавих прилеглих вулицях.

Випробування автономного автобуса має розпочатися у другій половині вересня.

Муніципалітет виділив 80 тисяч євро на оренду транспортного засобу та встановлення тимчасових автобусних зупинок в Ужупісі.

За словами Станкявічене, пілотний проєкт покаже, чи можуть такі автобуси стати постійним доповненням до столичної системи громадського транспорту в майбутньому.

"Цим проєктом ми хочемо протестувати як інфраструктуру Вільнюса, так і існуючу систему громадського транспорту, щоб зрозуміти, чи варто нам вкладати гроші в цей тип транспортних засобів", – пояснила вона.

За її словами, автономний автобус буде орендований в іноземних компаній, оскільки в Литві немає компаній, які могли б взяти його в лізинг.

Наразі автономні автобуси регулярно курсують у столиці Фінляндії Гельсінкі, а також на території університету Тампере, норвезького Ставангера і раніше були протестовані в німецьких містах.

Нагадаємо, торік у Вільнюсі на час саміту НАТО ховали старі тролейбуси.

Раніше повідомляли, що Вільнюс став першим містом у Європі, де почали використовувати безпілотні автомобілі у реальних умовах дорожнього руху.