У Литві починають турбуватися через зволікання з кандидатом на єврокомісара

Вівторок, 18 червня 2024, 14:49 - Марія Ємець

Литовські політики починають турбуватися з приводу того, що у керівній коаліції досі не визначилися з кандидатом на литовського єврокомісара.

[SOURCE]Про це повідомляє суспільний мовник LRT, пише "Європейська правда". 

У партіях і коаліції, і опозиції починає наростати критика з приводу того, що Литва досі не визначилася, кого делегуватиме до Єврокомісії.

Найчастіше в обговореннях лунає ім’я теперішнього міністра закордонних справ Габріелюса Ландсбергіса, але ані коаліційні партери, ані президент Гітанас Науседа (у якого з Ландсбергісом складні стосунки) ще не висловили йому явної підтримки.

Окрім нього, як можливу кандидатку згадують лише прем’єрку Інгріду Шимоніте. Проте вона казала, що не зацікавлена йти у Єврокомісію. 

Інших імен фактично не згадували і невідомо, чи розглядаються якісь альтернативи Ландсбергісу.   

Попередні 5 років литовським єврокомісаром був Віргініюс Сінкявічюс, він опікувався питаннями довкілля. 

Лідерка одного з коаліційних партнерів консерваторів, "Партії свободи", Аушріне Армонайте заявила, що стурбована тим, що основні партії коаліції не ініціюють ніяких дискусій, а час спливає. Вона наголосила, що було би прикро, якби Литва отримала якийсь малозначущий мандат, а тим часом Латвія та Естонія вже назвали своїх кандидатів (зазначимо, офіційно від Естонії ще не затверджували якусь кандидатуру). 

За даними ЗМІ, прем'єрка Естонії Кая Каллас є дуже ймовірною кандидаткою на головного дипломата Євросоюзу у новому складі Єврокомісії – посаду, яку зараз обіймає Жозеп Боррель. 

У публічних коментарях вона казала, що розгляне таку пропозицію, якщо вона буде. 

Детальніше про те, як буде формуватися новий склад керівного органу ЄС, читайте у статті "Євросоюз шукає нових лідерів".