Politico: Чинний президент Євроради може очолити МЗС Бельгії

Вівторок, 18 червня 2024, 16:22 - Ірина Кутєлєва

Чинний президент Європейської ради Шарль Мішель потенційно може очолити Міністерство закордонних справ Бельгії.

[SOURCE]Про це виданню Politico розповіли два бельгійські посадовці, повідомляє "Європейська правда".

Інформація про можливе призначення Мішеля міністром закордонних справ Бельгії раніше з’явилась у місцевих ЗМІ, зокрема De Tijd.

За словами співрозмовників видання, призначення Мішеля главою бельгійського МЗС мало б сенс, оскільки його партія "Реформістський рух" показала високі результати у франкомовній частині Бельгії на парламентських виборах.

Політсила має всі шанси отримати кілька потужних портфелів у наступному уряді і традиційно претендує на міністерство закордонних справ, зазначає видання.

На думку бельгійських посадовців, призначення Мішеля виглядало б логічним, оскільки він  має досвід на посадах прем'єр-міністра і президента Європейської ради.

"Ще занадто рано говорити про це, але це не є нереальним", – сказав один зі співрозмовників.

Раніше стало відомо, що король Бельгії прийняв відставку уряду Александра де Кроо, який вирішив йти з посади після провального результату його партії на національних виборах, що проходили одночасно з виборами до Європарламенту. 

Минулого тижня король доручив лідеру фламандської націоналістичної партії "Новий фламандський альянс" (N-VA) Барту де Веверу провести переговори про формування уряду.