В Ірландії обговорюють ідею дострокових виборів, аби послабити лівих націоналістів

Новини — Вівторок, 18 червня 2024, 16:38 —

Три партії урядової коаліції Ірландії обговорюють можливість оголошення дострокових парламентських виборів, аби скористатись невдалими результатами лівої націоналістичної партії "Шинн Фейн" на виборах до Європарламенту й не допустити її приходу до влади.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації Politico.

Законодавство передбачає, що вибори до парламенту Ірландії мають відбутись до березня 2025 року, але прем’єр-міністра Саймона Гарріса спонукають призначити голосування наприкінці жовтня або на початку листопада.

Співрозмовники Politico в уряді та урядовій коаліції Ірландії називають чотири можливі дати виборів: 25 жовтня або 1, 8 чи 15 листопада. Більшість із них вважають, що голосування треба призначити якомога раніше.

Реклама:
Націоналісти в Ірландії дещо втратили рейтинг, але й далі найпопулярніші

Ключовим моментом у визначенні терміну парламентських виборів буде те, як швидко депутати коаліції зможуть ухвалити необхідні законопроєкти – насамперед бюджет на 2025 рік.

З підготовкою до виборів пов’язують і завантаженіший графік роботи парламенту Ірландії влітку: депутатів попередили, що замість трьох днів на тиждень їм, можливо, доведеться засідати всі п’ять.

Причиною стали несподівано погані результати "Шинн Фейн" на євровиборах і місцевих виборах в Ірландії, де рейтинг партії впав нижче 12% – удвічі менше від очікуваного – передусім через ворожу риторику стосовно міграції, яка не знайшла відгуку у виборців.

Нагадаємо, 20 березня Лео Варадкар неочікувано заявив, що залишає посаду лідера партії "Фіне Гел", яка входить до урядової коаліції. 9 квітня парламент призначив його наступника – Саймона Гарріса.

Читайте також: Відставка, що шокувала Ірландію: які наслідки матиме відхід з політики прем’єра Варадкара

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: