Парламент Швеції схвалив угоду про оборонну співпрацю зі США

Середа, 19 червня 2024, 13:22 - Христина Бондарєва

Парламент Швеції затвердив двосторонню оборонну угоду з США – це відбулося попри занепокоєння екологів і лівої опозиції щодо розміщення ядерної зброї на шведській території.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Після майже шестигодинних дебатів угоду схвалили 266 голосами "за", проти виступили 37 депутатів.

Україна і Швеція підписали безпекову угоду

Угода надає американським військовим право використовувати 17 шведських військових баз і полігонів по всій країні, на додаток до нових зобов'язань Швеції в НАТО.

Вашингтон уклав аналогічні угоди з кількома іншими країнами, в тому числі з Фінляндією, Норвегією, Данією, країнами Балтії та Польщею.

Однак поки що неясно, коли саме США зможуть розпочати розгортання особового складу і техніки на шведських базах.

Глава Міноборони Швеції Пол Йонсон очікує, що Швеція виконає угоду протягом місяця, а потім надішле ноту до США. "Ми сказали, що меморандум може бути підписаний приблизно в серпні, і тоді робота може просунутися вперед", – сказав міністр.

На думку шведського уряду, угода посилить стримування Росії і в разі кризи або конфлікту відстань, з якої можуть бути розгорнуті солдати США, якщо зброя, боєприпаси і паливо вже зберігатимуться на території Швеції, буде значно коротшою.

Однак опозиційні партії "Зелених" і лівих залишилися критично налаштованими через відсутність в угоді чітких формулювань про ядерну зброю.

"Швеція – єдина країна в Скандинавському регіоні, яка не має в угоді пунктів, що забезпечують захист від ядерної зброї", – заявив депутат від Лівої партії Хокан Свеннелінг під час дебатів у вівторок.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив минулого місяця, що у воєнний час країна може розмістити у себе ядерну зброю.

Шведський уряд неодноразово підтверджував, що він і надалі вирішуватиме, яку зброю ввозити в країну, але, за словами Свеннелінга, це може змінитися, наприклад, якщо до влади в США прийде новий президент.

Йонсон відкинув звинувачення опозиції, зазначивши, що Швеція залишається суверенною країною.

"Цілком очевидно, що Швеція є суверенною країною, немає жодної іншої країни, яка може змусити Швецію мати ядерну зброю на шведській території", – сказав він.

Угода не містить чітких положень про заборону ядерної зброї на шведській території.

Нагадаємо, Швеція офіційно завершила процедуру набуття повноправного членства в НАТО 7 березня цього року.