Найвищий суд Польщі підтримав Дуду у справі про засуджених екскерівників МВС

Середа, 19 червня 2024, 19:32 - Олег Павлюк

Конституційний трибунал Польщі 19 червня став на бік президента Анджея Дуди в суперечці з урядом щодо дійсності законопроєктів, ухвалених без присутності двох засуджених депутатів "Права і справедливості", екскерівників МВС Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Спікер польського Сейму Шимон Головня оголосив, що Камінський і Вонсік втратили мандати в грудні 2023 року після того, як були засуджені за зловживання владою, але Дуда помилував їх у січні і сказав, що вони повинні мати можливість засідати в парламенті.

Після цього президент Польщі направив до Конституційного трибуналу кілька законопроєктів, які були ухвалені без участі двох депутатів "ПіС", і попросив його розглянути, чи відповідають вони Конституції.

Cейм Польщі ухвалив постанову, що закладає підґрунтя для реформи Конституційного суду

Найвищий польський суд постановив, що два законопроєкти, ухвалені за відсутності Камінського та Вонсіка в Сеймі, є неконституційними.

Рішення Конституційного трибуналу Польщі може поглибити хаос у правовій системі країни. Уряд Дональда Туска ставить під сумнів легітимність суду в його нинішньому складі і відмовляється виконувати його рішення.

Нагадаємо, політиків "Права і справедливості" Маріуша Камінського та його ексзаступника Мацея Вонсіка 9 січня затримали в президентському палаці, де вони перебували. Камінський і Вонсік 20 грудня 2023 року були засуджені до двох років позбавлення волі у зв'язку з так званою земельною справою.

Читайте також: Арешти у президентському палаці: як політична криза веде Польщу до дострокових виборів