Італія може не підтримати прем’єрку Естонії на пост глави дипломатії ЄС

Новини — Четвер, 20 червня 2024, 08:56 —

У партії влади Італії вважають, що посада глави дипломатії ЄС дасть занадто багато впливу прем’єрці Естонії Каї Каллас з огляду на новий баланс сил після євровиборів.

Про це джерела з партії "Брати Італії" в Брюсселі повідомили Euractiv Italy, пише "Європейська правда".

Прем'єрка Естонії Кая Каллас вважається провідною кандидаткою на посаду верховного представника ЄС із закордонних справ. І ще кілька днів тому, перед неформальною вечерею лідерів ЄС у Брюсселі, здавалося, що представниця ліберальної партії "Оновити Європу" Каллас отримає високу посаду в Брюсселі разом із іншими кандидатами.

Але хоча прем'єрка Джорджія Мелоні, лідерка консервативної групи "Європейські консерватори і реформісти" (ECR) та італійської партії "Брати Італії", за словами джерел, виступила проти запропонованого набору призначень через відсутність більш широких консультацій, джерела її партії в Брюсселі припускають, що Мелоні може бути особливо скептично налаштована щодо призначення Каллас.

Реклама:

"Каллас є шанованою фігурою, і немає жодних особистих заперечень проти її призначення з італійського боку", – повідомили джерела у партії "Брати Італії".

Однак головною проблемою, за словами джерел, є політичне представництво.

"Оновити Європу" (партія, яку представляє Каллас. – Ред.) нещодавно зазнала поразки на виборах і незабаром втратить свою позицію третьої за величиною групи в парламенті, а вага, яку їй (Каллас) надасть роль високого представника, є непропорційно високою", – додали вони.

Невдовзі після цих заяв ECR оголосила, що до неї приєдналися нові члени, такі як Альянс за союз румунів (AUR), і, таким чином, вона стала третьою за величиною силою в Європарламенті, обігнавши лібералів ЄС.

Аналітики зазначають, що Мелоні може скептично ставитися до призначення Каллас і з іншої причини.

Вона може неохоче делегувати зовнішньополітичні повноваження країнам Балтії, побоюючись, що їхня увага буде надто зосереджена на сході Європи, і може відсунути на другий план середземноморські питання та проблеми міграції, вкрай важливі для Мелоні.

Сама Каллас каже, що "дуже скептично" оцінює свої шанси бути призначеною на посаду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: