Суд у Швеції виправдав ексгенерала армії Сирії, звинуваченого у воєнних злочинах

Четвер, 20 червня 2024, 13:05 - Андрій Синявський

Шведський суд у четвер виправдав колишнього генерала сирійської армії Мохаммеда Хамо, якого звинувачували у причетності до воєнних злочинів на батьківщині понад 10 років тому.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AP.

Прокурори заявляли, що на посаді начальника артилерійського угруповання він відповідав за надання зброї, яку використали для скоєння воєнних злочинів у 2012 році.

Хамо звинувачували в тому, що він "порадами й діями" сприяв війні сирійської армії, "яка систематично включала невибіркові атаки на кілька міст і населених пунктів у районі міст Хама й Хомс та навколо них".

Бригадний генерал є найвищим військовим посадовцем, який постав перед судом в Європі.

Війна в Сирії між режимом Башара Асада і збройними опозиційними групами, спалахнула після того, як уряд придушив мирні продемократичні протести в 2011 році.

У травні суд у Франції визнав винними у скоєнні воєнних злочинів трьох сирійських високопосадовців через їхню причетність до зникнення та подальшої смерті батька французько-сирійського походження та його сина.

Повідомляли, що це перший випадок, коли чинні сирійські посадовці постали перед судом за звинуваченням у скоєнні воєнних злочинів.

Перед цим у Німеччині розпочався судовий процес над 47-річним сирійцем, якого звинувачують у воєнних злочинах у Сирії, скоєних воєнізованими проурядовими формуваннями у період між 2012 і 2015 роками.