FT: США заради України загальмують контракти інших держав на ракети до Patriot

оновлено
Новини — Четвер, 20 червня 2024, 13:29 —

Оновлено 17:05. Новину було оновлено після уточнення інформації автора статті-першоджерела, що рішення стосується лише ракет-перехоплювачів до систем Patriot.

Уряд США має намір зупинити всі відкриті замовлення на ракети-перехоплювачі до систем протиповітряної оборони Patriot до тих пір, поки Україна не матиме достатньої кількості обладнання для захисту від повітряних атак Росії.

Про це повідомило видання Financial Times з посиланням на трьох осіб, які обізнані з цим рішенням, пише "Європейська правда".

Співрозмовники повідомили, що про рішення загальмувати контракти на перехоплювачі до Patriot Штати оголосять в четвер.

Реклама:

Це відбудеться після того, як президент Джо Байден заявив минулого тижня в Італії, що він домігся зобов'язань щодо постачання додаткових систем протиповітряної оборони в Україну. Вони включатимуть батареї Patriot.

Байден заявив, що п'ять країн погодилися відправити Patriot та інші системи протиповітряної оборони в Україну, і що іншим країнам, які очікують поставки американських систем, доведеться зачекати, тому що "все, що у нас є, піде в Україну, поки їхні потреби не будуть задоволені".

Говорячи поруч з президентом України Володимиром Зеленським після підписання 10-річної безпекової угоди на полях саміту G7 в Апулії, Байден додав, що Київ почне отримувати більше систем "відносно швидко".

Заява США в четвер закріпить зобов'язання Байдена перед Києвом і гарантує, що Україна отримає ракети для систем Patriot, необхідні для захисту міст і критично важливої інфраструктури, повідомили виданню двоє людей, обізнаних з цим рішенням.

Серед країн, у яких відкриті замовлення на майбутню поставку Patriot, є Польща, Румунія і Німеччина. Іспанія також має відкрите замовлення на пускові установки Patriot, а коаліція країн НАТО в січні розмістила замовлення на 1000 ракет Patriot.

Напередодні повідомляли, що Сполучені Штати не зможуть поставити Швейцарії ракети до систем протиповітряної оборони Patriot у передбачувані строки, тому що віддають пріоритет у нових поставках Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: